ŠTA JE TO RURALNI ODRŽIVI RAZVOJ ?

 

Srbija ima velike poljoprivredne potencijale, a zdrav(ij)a hrana je nesumnjivo jedan od najjačih izvoznih aduta Srbije. Posle pedeset godina planske privrede, deset godina izolacije i poslednjih nekoliko godina nesigurnosti i sveopštih diskusija o pravcu razvoja, Srbija polako pokušava da kreira stabilniju strategiju ukupnog razvoja, u kojem ruralni razvoj zauzima veoma važno mesto. Naše selo je potrebno revitalizovati, vratiti mu stari život, ili možda udahnuti novi, uz prihvatanje modernih, evropskih i svetskih standarda i tendencija. Među najvažnijim ciljevima u tom pravcu su:

  1. završetak tranzicije iz socijalističke ka potpunoj tržišnoj ekonomiji
  1. integracija i pridruživanje Evropskoj Uniji
  1. modernizacija celog poljoprivrednog sektora.


Problemi životne sredine postaju jedan od gorućih problema savremenog sveta i budući izazov za sve narode. Iako veliki broj različitih kultura ima specifičan odnos prema prirodi, ekonomskom razvoju i načinu života, danas je sve aktuelniji jedan globalni pristup, u kojem će sve – ili većina - kultura i naroda morati da se zajednički brine o životnoj sredini.

Zemlja, vazduh i voda su postali manje više svuda zatrovani, i u velikoj meri, neposredno ili posredno, preko hrane, izazivaju razne bolesti kod ljudi. Usled velike primene svih raspoloživih agrohemikalija, došlo je do narušavanja prirodnih ciklusa i značajnog nakupljanja agrohemikalija u zemljištu. Kada je napokon shvaćeno da ta destruktivna mašinerija mora da se zaustavi, svet je počeo da se okreće održivom razvoju, koji u svojim planovima vodi računa o životnoj sredini, kao preduslovu naše celokupne egzistencije i opstanka.

Razvoj poljoprivredne proizvodnje treba posmatrati kao jedan integralni deo ruralnog razvoja. U Strategiji poljoprivrede Srbije se kaže:

"Ruralni razvoj je zapravo složen socioekonomski razvoj posebnog tipa regiona koji uključuje čitav niz pitanja kao što je zaposlenost, industrija, poljoprivreda, zdravlje, transport, životna sredina, socijalne službe, obrazovanje, komunikacije.”

 

 

 

 

<<--Vrati se na početnu stranicu

 

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas-->>
Autor sajta: Bratislav Nedović
bratislav_nedovic@yahoo.com
početak stranice
Agrobiznis centar